Внимание! Продуктите, споменавани в публикациите, може да не са налични.


Пролетна хюга или как да приветстваме пролетта в цялата й прелест? Предстоят ни слънчеви дни и поводи за празнуване. Не трябва да ги изпускаме!

Може би е майчинският ми инстинкт, който ме кара да мисля постоянно в тази посока, а може и да е вдъхновението и търсенето на малките радости в живота.

Отдавна съм престанала с меркантилността, но откакто децата ми са големи, постоянно се оглеждам в това да подобря средата, в която живеем. Да им създам чувство за уют, повод за усмивка и някак да ги примамя да споделят време с мен. Може и да ми е от зодията… кой знае. Наред с това искам да създам хармония в тази среда, усещане за цялост и по този начин усещам хюга философията да завладява съзнанието ми. Носи ми наслада. Носи ми усмивка. Носи ми топлина и сантимент.

Всъщност осъзнах, че през целия живот на децата ми, аз съм се вълнувала от различни неща, които са свързани с възрастта, в която са. Например докато бяха бебета, за мен беше немислимо да нямам бебешки дневник, албум или карти за месечинките им (тогава бяха изцяло непознати на нашата аудитория:). След това, когато рисуваха в несвяст (казвам Ви, голямо рисуване пада у дома до ден днешен, но вече на платна и таблети), направих тефтерите за много важни важности. След това се появиха читателските дневници, моливниците, папките чанти, подвързиите за книги… все неща, които са тръгвали от тяхното ежедневие.

До скоро си мислех, че съм се изчерпала и няма на къде да продължава моето развитие като творец. Отгоре на всичко в живота ни рязко навлезе корона вируса със всичките си страшни и отчайващи пипала. След първоначалния шок, както у дома, така и в работата (шиехме маски почти два месеца), при положение, че децата си бяха постоянно вкъщи, някак от само себе си преоцених ситуацията.

Работата намаля, с това преоткрих времето за себе си – четене, разходки, срещи с приятели навън. Преоткрих комуникацията с вече порасналите ми деца – всеки с неговите си интереси и вълнения. Също така, до скоро се налагаше да им доставям разни стоки, освен храна:) Казвам го това, защото осъзнах, че подбирам и съм станала доста претенциозна за качеството и функциалността на стоките, които влизат у дома. Пластмасата и претенциозните предмети не ги тача от много време, но сега започнах съвсем минималистично и изчистено да мисля.

По време на карантината ни (мъжът ми се разболя), седенето вкъщи все своя връх. Намерих начин да се отърва от мрачните мисли благодарение на една малка книжка за хюга, която подхванах с мисълта да се разсея… а то се получи нов фокус и концентрация. Всичко положително, което имам в дните ми дойде на център рязко!

Първата част от осъзнаването ми, мина в готвене – за него можете да прочетете тук, а втората фаза е налице в момента.

Цял живот съм имала отношение към подредбата и организацията на дома. Имам го донякъде от майка ми – пренареждала е къщата в Созопол десетки пъти, размествала е мебели, нови завеси за всеки сезон, различни килими. Когато сме имали гости цялата къща се е обръщала, за да се посрещнат (знаете как е…). Всяко пространство, в което съм живяла винаги е имало значение за мен. Дълго време, докато се занимавах със събития, обожавах декорацията на пространствата. Да декорирам тематично пространства за празненства беше стихията ми! Имам страхотни проекти, които съм реализирала и харесвам до днес! Непреходни, стилни, изчистени, но с много настроение. В последствие се отказах от този вид дейност неслучайно. Когато станат прекалено комерсиални някой неща, губят чара си за мен.

Както Вие, така и аз сме се сблъсквали с празнуването, събирането на много хора и т.н. Докато за една част от хората тези събирания минават без много да му мислят, то аз държа:

* да са възможно с най-качествена храна;

* да са с оптимално приготвена храна, т.е. да не се разхищава и хвърля храна;

* без пластмасови отпадъци;

За това обикновено мъкна едни текстилни кошове с буркани за пиене, шишета със домашен сок от бъз, кутии пълни с храна, порцеланови подноси, покривки, плодове, вода, прибори… може свещници и всевъзможни предмети, които да украсят мястото, за където сме тръгнали:) Около мен винаги има миене, белене, рязане, нареждане на маса. И все съм уморена и рошава, без грим и с някое петно по дрехите. Всички наши празници и просто събирания с хора са си цяло предизвикателство:) Толкова много приготовления има, че понякога ми отнемат по седмица да предвидя всичко. С една дума – цирк. НО! Но пък имаме страхотно спомени, много забава и смях запечатани в съзнанието си и на снимките всичко изглежда прекрасно:)

С оглед на това, че вече знаете що за човек съм и колко харесвам:

*семейния уют;

* събиранията с приятели;

* декор;

* децата във всичките им възрасти;

* организацията на дома и пространствата;

* качествените и функционални предмети;

* минимализма и хюгата;

няма да се учудите , че искам да споделя, това което ме вълнува!

И да, добре, знам, че въобще не е маркетинг ориентирана моята статия, много дълга и с лирични отклонения, но хей, та аз правя тефтери и подвързии за книги, все пак има хора, които обичат да четат и пишат все още:))

Да си дойдем на думата – мисля, че открих перфектната формула за хюга преживяване!

Както знаете задачите се решават за шестица, само ако си показал как си стигнал до правилният отговор. Представям Ви моята интерпретация на концепцията за усмихнати дни по време на пандемия:

  1. Трябва Ви поне малко слънце.
  2. Правилната дестинация – Къща за гости Гнездото, Сопот. Защо? Много е впечатляващо!

Не откривам това място днес, сега или вчера. Къщата е построена с много мерак и вкус от Ники Йотов. За повечето хора това име е познато от летенето с парапланер, но за мен Ники е този, който е направил кръгла къща. Да, даже стените на къщата са закръглени. Двора е къгъл, огнището е кръгло…отгоре покрива е кръг. Изумителна е. Гледката от къщата? Величествена!

Аз съм виждала тази гледка стотици пъти – Сопот ми е любимо място, което посещаваме по 10-тина пъти годишно, вече 16-17 години и това е едно от най-красивите места, на които може да се наслади човек! Лифт, джелато, поляна, разходка до водопада, реката, кацащи, излитащи, плажуващи на поляната, музика, танци, палатки, спускане с велосипеди, мотористи, деца, игри, кучета… това е едно от местата, където децата ми са пораснали.

Тази къща ни стана любима за събиране с приятели във всякакви вариации и поводи. Долу има огромно помещение с кухня, част за събиране, огнище и дори библиотека. На горния етаж освен стаите има и chill зона. Но дворът е един път

 3. Добра компания – Рали и Вили:) … решихме, че имаме нужда от време заедно. Че имаме какво да си кажем, да си споделим деня и преживяването и да разнообразим битуването. Цял ден се излежавахме, снимахме, хапвахме салата. Почетохме книги, малко приказки и излежаване на тревата. Заредихме батериите.

Моята задача като организатор беше съществена – каквото имаше в ателието и сметнах за подходящо да ни е удобно, красиво и приятно го взех с нас! Възглавниците за четене – каква страхотна работа свършиха! Колко практични се оказаха наистина! Покривките и панерите веднага влязоха в употреба! Всички се съгласихме, че допринасят за облагородяване на обстановката и внасят настроение и свежест! Покривката – одеало за пикник най-много я използвахме за одеало:)) Ами полежахме си. Полага ни се.

Рали си викаше виното с подвързията за книга🙂 – щура работа.

Котката Рис даже искахме да почерпим с винце, но отказа… не харесвал бяло вино.

Задачата е решена! 1+2+3 =6 🙂 – на 6-ти май ще се събираме отново! Имаме повод, имаме и желание! Отново там! Приятели от близо и далеч, да споделим време заедно, да се насладим да хубавата страна на живота! Да забравим поне за миг трудните моменти и тегоби в дните ни. Да слушаме децата как се смеят и играят, да хапваме и пийваме, да си четем книжки, да правим йога, да се разхождаме и да празнуваме живота! Той е твърде страхотен, за да не го живеем по най-добрия начин!

Добра идея за празнуване на Великденски, пролетни празници в малък кръг от хора, нали?

Подходящ начин да отпразнувате стилно и приятно Цветница и Лазаров ден на двора – домашно приготвена храна и приятна обстановка. Пролетта е свежест. Децата трябва да са навън и да събират слънчеви лъчи. Насладете се на приятен следобед с книга в ръка и възглавница под глава!

Но в крайна сметка дори няма значение какво ще е времето – у дома е уютно. Подредете и декорирайте домът си с тези идеи за пролетните празници.